måndag 7 februari 2011

När lär man sig ett språk?

Läste i min lilla kurslitteratur idag om lingvistik och hittade ett ganska intressant kapitel som beskrev inlärningskurvan hos barn när de lär sig sitt modersmål. Tydligen har man börjat bemästra språket vid fem års ålder och kan uttala enkla meningar och dylikt. Då brukar barnet ha ett ordförråd på cirka tusen ord som sedan växer till sig ordentligt de kommande åren för att sedan vid tidig pubertet (cirka 10 - 12 år) kunna beshärska språket på en vettig nivå.

Man börjar ju då såklart fundera över när man själv började ta till sig det svenska språket på allvar. Det enda jag minns är att jag kunde läsa när jag var sju år, sedan antar jag att det efterkommande bara fastnade helt enkelt. Tycker det är otroligt coolt hur man "omedvetet" kan lära sig ett språk. Vore trevligt om man kunde göra samma sak igen med ett annat språk.

1 kommentar:

  1. finns forskning som säger att fostret börjar lära sig intonationen på mammans språk (/modersmålet) redan vid sex månaders ålder (sen är forskarna iofs inte helt överens om det också innebär att språkutvecklingen startar i.o.m. det):) Jag skulle kanske inte påstå att barnen lär sig språket omedvetet, det är ju något de behöver för att överleva (om man flyttar en vuxen svensk till kina, utan att hen(!!) kan språket, lär ju samma sak ske :)), och alla ljud (skrik och senare joller etc) som barnet sysslar med när det är litet, är ju till för att det ska (medvetet?) utforska talapparaten.
    Sen att vi inte kommer ihåg hur vi kämpade med språket nu, innebär inte nödvändigt att vi lärde oss det omedvetet :)
    ...språkutveckling är lite min inriktining för tillfället :]

    SvaraRadera